Judokilpailu ja kilpailijat

Kilpajudo

Judo on yksi monista olympialajeista ja se on otettu kilpailuohjelmaan vuoden 1964 Tokion kisoissa. Judon kehittäjän japanilaisen Jigoro Kanon (1860 - 1938) mielestä kilpailujen voittaminen ei ole itsetarkoitus, vaan yksi teknisen taidon ja mielen hallitsemisen mittapuu.

Yksikertaisuudessaan judo-ottelussa on tarkoituksena saada vastustaja selälleen mahdollisimman suurella voimalla, hallita tatamissa riittävä aika, saada aikaan vastustajalle kyynärlukko tai ratkaista ottelu kuristuksella. Juniorikilpailuissa käsilukot ja kuristukset ovat luonnollisesti kiellettyjä tekniikoita.

Judokilpailuissa on omat sarjat tytöille, pojille, naisille, miehille, senioreille ja veteraaneille. Kilpailijat kamppailevat omissa painoluokissaan ja juniorit on jaettu painoluokkien lisäksi omiin ikäluokkiinsa. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa koko valtakunnan alueella "kyläkilpailuista" Suomen mestaruuskisoihin asti. Kisainnon yllättäessä tavoitteena voi olla vaikkapa olympiamitali. Halutessasi voit tutustua kilpailutarjontaan Judoliiton kalenterista tästä linkistä.

Aloitteleville kisaajille sopivana kilpailuna on Startti-cup, joita järjestetään osakilpailuna neljä vuodessa. Voit tutustua tähän kilpailumuotoon Etelä-Suomen judo Ry:n sivuilta tästä linkistä.

Judossa järjestetään myös katakilpailuja, joissa esitellään ja arvostellaan muodollisia liikesarjoja. Katassa voi harjoitella turvallisesti myös vaarallisempia ja kilpailuissa kiellettyjä liikkeitä, kuten lyöntejä, potkuja ja polvilukkoja.

Kilpailuihin ilmoittautuminen

Judokisa.fi

 

 

 

Päivitetty 26.5.2022